Kesäkuu

Kesäkuu on varhaiskaalin aikaa. Sen takia kesäkuun teemana ovat kaaliruoat. 

 

Lehikäiset kaalinlehdellä

 

Karjalaisessa keittiössä on leivottu monia eri lehikäistyyppejä. Tavallisia nimityksiä ovat lehekäs, lehtirieska ja lehtikakkara. Yhteistä näille lehikäisille on, että taikinasta tehdään aina niin pehmeää, että sitä voi paistaa pelkästään arinalla. Paistinalustana on käytetty tuohta, kaalinlehteä ja puualustoja. 

 

  • Liotusaika: 3 tuntia
  • Perunoiden keittäminen: 25 minuuttia
  • Valmistelut: 10 minuuttia
  • Kypsymisaika: 40 minuuttia

(4 annosta)

  • 8 kaalinlehteä
  • 3 dl Myllyn Paras ohrasuurimoita
  • 8 perunaa (puoli kiloa)
  • 8 dl maitoa tai piimää
  • 2 tl suolaa
  • Voiteluun: sulatettua rasvaa
  1. Liota ohrasuurimoita maidossa tai piimässä 3 tuntia.
  2. Kuori ja keitä perunat suolavedessä.
  3. Survo perunat ja lisää survokseen liotetut ohrasuurimot.
  4. Aseta taikinaa neljälle kaalinlehdelle ja peitä ne toisilla lehdillä.
  5. Voitele rasvalla.
  6. Paista uunissa 225 asteessa 30-40 minuuttia.
  7. Tarjoa heti.

Lähde

Hilkka Uusivirta: Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja. WSOY 1982