Lokakuu

Mangovispipuuro

PUUROT

 

Hirssi eli hersryyni oli Karjalankannaksella arvostettua. Hersryynipuuro oli sunnuntairuokaa, ja sitä käytettiin myös piirakoiden täytteenä.

Hirssipuuro Valamon tapaan

1 1/2 dl hirssisuurimoita
runsas 1 l vettä, josta osa voi olla maitoa
hiukan suolaa
nokare voita

Hirssit pestään hyvin ja kiehautetaan vedessä. Lisätään vettä tai maitoa niin paljon kuin on hirssiäkin, sekä suolaa. Kypsennä vähintään tunti. Syödään kirkastetun voin kera. (Kirkastettu voi: voi sulatetaan, annetaan hieman seisoa ja siivilöidään pohjasakka pois.

Hersryyniputro (hirssiputro), Vuoksenranta

2-3 kohvkupillista hersryynejä, kokomaituu, suolaa.

Pestyt ryynit keitetään hiljaisella tulella kypsäksi. Syödään voin tai maidon kanssa. (Vuoksenranta)

Lähde: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja

Muita hirssipuuroja: Eilistä & Paistoa, Aitona oloa, Punainen Orvokki

 

Tattaria kasvatettiin erityisesti Karjalankannaksen eteläosissa hiekkaisilla pelloilla. Se oli melko epävarma viljelykasvi, josta sanottiin: "Tattari talon tekevi, tattari talon hävittää." Tattari piti kylvää niin harvakseen, että lammas mahtui siementen väliin makaamaan. Tattarista tehtiin paitsi puuroa myös velliä, uuniruokaa, piirakoita ja kakkaroita.

Tattaripuuro, Uusikirkko

2 dl kokonaisia tattariryynejä
vettä
6-7 dl maitoa
1-2 tl suolaa

Pese ryynit ja pane kiehumaan. Anna kiehahtaa hetken. Kaada vesi pois. Lisää maito, keitä hämmentäen ja lopuksi hauduttaen ja mausta suolalla maun mukaan. Syödään voisilmän tai marjojen kanssa.

Tattaripuuro uunissa, Vuoksela

2 dl tattariryyniä
runsas 1 l vettä, josta osa voi olla maitoa
hiukan suolaa
öljyä tai voinokareita päälle

Aineet pannaan uuniruukkuun ja annetaan kypsyä (alle 200 astetta) lähes kaksi tuntia. Tattaria ei tarvitse hämmentää välillä.

Lähde: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja

Vispipuuro Äyräpäästä

4 dl puolukksurvosta
12 dl vettä
1 dl sokeria
1 1/4 dl mannaryynejä

Keitä puolukoita 15 min. Siivilöi mehu painelemalla kuoret kuiviksi. Mausta liemi sokerilla ja vispaa mannaryynit puolukkamehuun. Anna puuron kiehua puolisen tuntia ja jätä se jäähtymään. Vatkaa jäähtynyt puuro vispipuuroksi. Mitä kauemmin vatkaat, sitä ilmavampaa puurosta tulee. Tajoa puuron kanssa maitoa. Karjalassa vispipuuroa tehtiin myös viinimarjoista ja karpaloista.

Lähde: Jaakko Kolmonen: Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat

 

Tuunattu vispipuuro: mangovispipuuro

1 litra vettä
1/4 tl suolaa
1,5 dl mannasuurimoita
1/2 sitruunan mehu
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
300 g kypsän mangon pienehköjä kuutioita

Vesi melkein kiehuvaksi. Ja sinne kaikki muut ainekset paitsi mangot, sokeri ja sitruunamehu. Sekoita ja keitä kypsäksi noin 10 min. miedolla lämmöllä. Lataa loput ainekset kattilaan ja sekoita puuroon. Virrat pois. 10 min. päästä laita kattila esim kylmään vesihauteeseen. Kun jäähtynyt niin vatkaa kunnes puuro on kevyttä ja ilmavaa. Puuron tilavuus lisääntyy yli puolella vatkattaessa, joten käytä riittävän isoa kattilaa/astiaa

Ohje: Kirsi Karhunen

 

 

Lisää puuro-ohjeita: Myllyn Paras