Maaliskuu

MAALISKUUN PERINNERUOKA

PASHA

 

Pasha Muolaan Kyyrölästä

  • 5 dl rahkaa
  • 1 dl kermaa
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl rusinoita

Voi vaahdotetaan sokerin kanssa. Kerma vatkataan vaahdoksi. Seokset yhdistetään varovasti rahkaan, lisätään rusinat ja maustetaan vaniljasokerilla. Sideharso kostutetaan ja sillä vuorataan puinen pashamuotti, johon seos valutetaan. Toinen mahdollisuus on panna seos kahvinsuodattimeen kostutetun suodatinpaperin sisään. Saa jähmettyä kylmässä vuorokauden. Pasha kumotaan tarjoiluvadille.

Pasha Viipurista

Viipurissa tehtiin pashaa siten, että 1 kg rahkaa, 2 dl kermaa, 1-2 dl sulatettua voita ja 1-2 dl sokeria kuumennetaan, ei keitetä, lisätään rusinoita, korintteja, manteleita, appelsiinin tai pomeranssin kuorta ja vaniljasokeria. Jäähdytetään sen verran, että voi lisätä 4 munankeltuaista vispaten joukkoon. Seos pannaan harsokankaalla vuorattuun muottiin valumaan, lautanen ja paino päälle. Seuraavana päivänä pasha kumotaan tarjoiluvadille, ei koristella.

Lähde: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja (Tammi 2009)

 

Muita pashaohjeita:

Myllyn Parhaan pasha

 

Maritan tuunattu pasha (pääsiäishyytelö)


2 dl turkkilaista jugurttia

2 dl rahkaa

12 liivatelehteä

sitruuna

2 dl sokeroimatona mangososetta

4 dl kermaa

Laita rahka ja jugurtti muutamaksi tunniksi sideharsolla pohjustettuun siivilään valumaan. Mausta halutessasi tomusokerilla ja vaniljalla. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä ja sulata ne yhden sitruunan mehuun. Lisää seos ensin mangososeeseen ja sitten vasta rahkaseokseen. Lopuksi lisätään vatkattu kerma. Vuoraa sopiva astia talouskelmulla ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

Resepti Marita Oljakka, koristelusta vastasi Kati Paakkanen.

Kuva: Myllyn Paras
Maritan tuunattu pasha