Marraskuu

Härkispiirakka. Kuva: Myllyn Paras
Juuresjoulutortut. Kuva: Myllyn Paras
Lehtevät suolaiset sydämet. Kuva: Myllyn Paras
Kookospullat. Kuva: Myllyn Paras
Kahvipiparit. Kuva: Myllyn Paras

Pikkujoulupiirakat

 

Härkispiirakka

1 piirakka, 1520cm x 30 cm vuokaan

1  pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyä (600 g)

Täyte:

1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

10 cm purjosipulia tai sipulinvarsia

3–5 valkosipulinkynttä

250 g Härkis-härkäpapuvalmistetta

2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (valutettuna öljystä)

1  punainen chilipaprika (n. 10 cm)

200 g kaura-ranskankermavalmistetta (1 tlk Oat fraiche)

1 ruukku tuoretta basilikaa tai thai-basilikaa

100 g minitomaatteja

Ota taikina sulamaan. Valmista täyte. Hienonna sipulit ja paista ne öljyssä pannulla. Lisää joukkoon härkis, pilkottuja aurinkokuivattujen tomaattien paloja ja hienonnettua chiliä. Anna paistua muutama minuutti. Lisää kaurafraiche ja silppua joukkoon tuoretta basilikaa. Ota pannu pois liedeltä.

Kauli taikina 40 x 30 cm levyksi ja leikkaa levyn reunoista taikinapyörällä muutamia n. 1½ cm leveitä pitkiä suikaleita koristenauhoiksi piirakan päälle. Leikkaa suikaleet taikinan reunoista pois niin, että jäljellä jäävä taikina on sopiva pitkänmalliseen tai neliönmuotoiseen piirakkavuokaan.

Nosta taikinalevy öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan, vuoraa taikinalla myös vuoan reunat. Levitä täyte taikinapohjalle. Leikkaa minitomaatit puoliksi ja ripottele ne piirakan pintaan painellen ne täytteeseen. Koristele piirakka taikinasuikaleilla, tee niistä ruudukko tai raitoja piirakan päälle tai tee muita mieluisia koristeita taikinasta.

Paista 225 asteisen uunin alimmalla tasolla 20–30 min. Voit ripotella valmiin piirakan päälle vielä tuoretta basilikasilppua. Nauti kuumana.

 

Juuresjoulutortut (1016 kpl)

1  pkt Myllyn Paras Lehtitaikinalevyjä (500 g) tai Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g)

Täyte:

2 punajuurta (150 g)

2 porkkanaa (150 g)

½ palsternakka (100 g)

1 iso punasipuli

3–5 valkosipulinkynttä

2–3 rkl rosmariini-rypsiöljyä

2–3 rkl siirappia

1 tl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

½ dl limenmehua

1 dl saksanpähkinöitä

½  dl  Myllyn Paras Tumma Mannasuurimoita

150 g juustoraastetta

Voiteluun:

2 rkl rosmariini-rypsiöljyä

Koristeeksi:

½ dl  Myllyn Paras Tumma Mannasuurimoita

1 rkl  unikonsiemeniä

 

Levitä jäiset taikinalevyt leivinpaperille sulamaan.

Kuori juurekset ja sipulit, suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Paahda suikaleita pannulla öljyssä miedolla lämmöllä 10 min, mausta siirapilla, suolalla, mustapippurilla ja limenmehulla. Ripottele loppuvaiheessa joukkoon mannasuurimot ja saksanpähkinät karkeasti rouhittuna, anna näiden paahtua vielä pari minuuttia. Raasta joukkoon juustoa.

Leikkaa levyt neliöiksi ja tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Laita 2 lusikallista täytettä tortun keskelle: täytettä saa olla runsaasti. Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä kulmat keskelle yhteen kostutetuin sormin. Voit myös tehdä kukanmuotoisia torttuja: tee viillot taikinakulmiin, laita täyte keskelle, nosta kulmakaistaleet ylös keskelle ja nipistä yhteen.

Voitele öljyllä. Sekoita mannasuurimot ja unikonsiemenet. Ripottele torttujen pintaan seosta. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 10–15 min kauniin ruskeiksi.

 

 

Lehtevät suolaiset sydämet

25 kpl sydämiä (torttutaikinalevyistä) tai 40 kpl pieniä sydämiä (lehtitaikinalevyistä)

1 pkt Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g) tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:

45 g wasabitahnaa tai harisatahnaa

1 dl siemensekoitusta                     

1 dl suolapähkinöitä

Sulata taikinalevyt. Kauli sulaneita torttutaikinalevyjä hieman pidemmiksi. Levitä wasabi- tai harissatahnaa tasaisesti taikinalevyille, n. 1 rkl/taikinalevy. Ripottele päälle siemensekoitusta ja pilkottuja suolapähkinöitä. Kääri levy molemmista päistä rullalle niin, että rullat tulevat toisiaan vasten. Kun rullat ovat vastakkain, paina sormin taitekohta teräväksi eli sydämen alareunaksi. Laita sydämen malliset rullat jääkaappiin tai pakastimeen n. ½ tunniksi jähmettymään. Leikkaa rullat vasta kohmeisina terävällä veitsellä viipaleiksi eli saat jokaisesta rullasta 5 viipaletta, aseta ne kumolleen leivinparille uunipellille. Voit vielä sormin viimeistellä sydämien muodot kauniiksi.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10–13 min tai kunnes sydämet ovat kauniin värisiä.

 

Kookospullat

n. 30 kpl

Pullataikina:

½  l  kookosmaitojuomaa

50  g hiivaa

1-2  tl suolaa

2 dl kookossokeria tai tavallista sokeria

1 rkl jauhettua kardemummaa

14–15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (900 g–1 kg)

100 g kookosöljyä

Täyte:

100 g kookosöljyä

1 dl kookossokeria

3 dl kookoshiutaleita

3 dl hienonnettuja kuivattuja karpaloita tai hedelmäpaloja

1 tl jauhettua kardemummaa

Voiteluun ja päälle:

kookosmaitoa + kookossokeria

raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää kookosöljy alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteen muotoon (n. 30 x 50 cm). Levitä taikinalevyille huoneenlämpöistä kookosöljyä ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle kookossokeria, kookoshiutaleita ja hienonnettuja kuivattuja karpaloita tai hedelmäpaloja, mausta kardemummalla. Kierrä levy tiukalle rullalle, jätä sauma alaspäin. Leikkaa rulla terävällä veitsellä 3 cm:n paloiksi ja aseta palat isoihin muffinssivuokiin tai kumolleen leivinpaperille. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.

Voitele kohonneet pullat sokerilla maustetulla kookosmaidolla. Ripottele voitelun päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi

 

Kahvipiparit

n. 15 kpl, piparien koko vaikuttaa määrään

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)

2 rkl pikakahvijauhetta

Mokkatäyte:

2 dl cashew-pähkinöitä

1 dl kookosöljyä (100 g)

2–3 rkl tummaa sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl pikakahvijauhetta

1/3 tl suolaa

Pinnalle:

5 dl tomusokeria

3 rkl kuumaa vahvaa kahvia

n. 2 rkl kookosöljyä

Koristeeksi:

1 dl mokkarakeita tai nonparelleja

 

Laita täytteeseen tulevat pähkinät likoamaan 5 dl:aan kylmää vettä 2–3 tunniksi.

Kaaviloi sulanut piparitaikina n. 4 mm paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla esimerkiksi lumihiutaleen- tai perinteisenmallisia pipareita. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 min ajan. Anna pipareiden jäähtyä. 

Valuta vesi pois liotetuista pähkinöistä. Valmista täyte sekoittamalla liotetut pähkinät ja kaikki muut ainekset sauvasekoittimen tai monitoimikoneen leikkuuterällä tai mikserissä hienoksi massaksi. Täytä piparit levittämällä tasainen n. ½ cm kerros täytettä yhdelle piparille kerrallaan ja paina aina toinen pipari päälle. Valmista näin kaikki piparit. Laita piparit kylmään, jotta täyte kovettuu piparien väliin.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kuumaan tomusokeriin kuumaa kahvi-kookosöljyseosta niin, että siitä tulee paksua, mutta vielä hyvin levittyvää kuorrutetta. Ota piparit kylmästä ja pursota tai levitä täytettä piparien pinnalle. Koristele piparit mokkarakeilla. Säilytä piparit kylmässä.

 

 

Joulutorttuleivokset

10 kpl, leivosten halkaisija 8-10 cm ja korkeus 3-5 cm

1 pkt torttutaikinalevyjä (500 g)

2 rkl öljyä

Täyte:

n. 2 dl vettä

1 pkt kuivattuja taateleita (250 g)

2 rkl sitruunamehua

70 g saksanpähkinöitä rouhittuna

100 g valkosuklaata

Päälle:

piparitaikinaa

Levitä taikinalevyt ja piparitaikina sulamaan huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte.

Mittaa kattilaan vesi ja lisää taatelit. Keitä n. 5 min tai sen verran, että taatelit pehmenevät paksuksi soseeksi. Lisää lopuksi sitruunanmehu. Anna seoksen hieman jäähtyä.

Voitele folio-, silikoni- tai metallipiirasvuoat öljyllä. Leikkaa taikinalevyt veitsellä kahtia neliöiksi, kauli jokainen neliö hieman isommaksi ja pyöreämmiksi niin, että taikina riittää vuokien pohjiin ja reunoille. Painele taikinapalat vuokien pohjille ja reunoille ylös asti. Jaa taatelitäyte vuokiin.

Paina täytteen sisään sydämeksi jokaiseen leivokseen 2 palaa valkosuklaata ja 1rkl pähkinärouhetta.

Paista torttuja 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 15 min. Kauli sillä aikaa piparitaikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi, ota siitä leivosvuokien yläreunan kokoisella sydänmuotilla 10 tähteä. Asettele taikinasydämet melkein kypsien leivosten päälle, jatka paistamista kunnes pinta saa kauniin värin, n. 6 min.

Reseptit: Arja Elina Laine / Myllyn Paras