Kansanmusiikin ja kansantanssin päivän ohjelma on runsas

17.5.2024


Kahdeksatta kertaa järjestettävä Kansanmusiikin ja kansantanssin päivä (KamuKanta-päivä) kokoaa alan harrastajat ja ammattilaiset ympäri Suomen soittamaan, tanssimaan ja laulamaan. 

Tämän vuoden kansanmusiikin ja kansantanssin päivänä lanseerataan uusi perinne: Keskipäivän huutokatrilli. Perinteisesti alan tapahtumissa ollaan tanssittu keskiyön katrillia, mutta nyt tuodaan tämä hurmoksellinen elämys kirkkaaseen päivänvaloon ja ihmisten ilmoille Espoossa Sellon kirjastossa, Kokkolassa kaupunginkirjastossa, Hyvinkäällä Citymarketin aulassa, Helsingissä Jollaksessa Villa Salmelassa ja Helsingissä Kalliossa Helsingin Työväenopistolla. Yleisö voi osallistua katrilliin näissä tapahtumissa klo 12. Tarkat kokoontumispaikat näet täältä

Päivän ohjelmassa on lukuisia erilaisia tapahtumia. Tampereella muusikko, säveltäjä Anne-Mari Kivimäki suunnittelee Kirkon juhliin visuaalisen yökonsertin Yxi kaunis öinen soite, joka sisältää uutta ja vanhaa kansanmusiikkia, arkistojen helmiä ja hengellisiä soitteita 1700-luvulta tähän päivään. Anne-Mari Kivimäki Ensemble soi laulun, haitarin, kanteleen, jouhikon ja puupuhaltimien sävelin soolona, duona ja koko orkesterin voimin. 

Helsingissä päivän ohjelmassa on Kansantanssin Kevätriemua! -konsertti, jossa Nuorisoseura Karjalan nuorten värikäs kansantanssi- ja -musiikkitapahtuma tarjoaa lähes 200 esiintyjän voimin elämyksen. Vantaalla pääsee nauttimaan alkukesän tunnelmasta Kaamospelien koko perheen Helatanssit-ulkoilmatapahtumassa Kotiseututalo Påkasin pihapiirissä muun muassa Helsinki Cèilidh Bandin tahdissa.

Jyväskylässä ISOn Tanhuujat kutsuvat Kevätkuviot-konserttiin Kulttuuritalo Villa Ranaan nauttimaan tanssin pyörteistä. Kevätnäytöksen jälkeen pidetään kaikille avoimet KAMU-jamit samassa tilassa. Jämsässä voi viettää mukavaa iltapäivää kansanmusiikin ja -tanssin parissa ja tutustua harrastusmuotoihin soitellen, laulellen ja tanssien yhdessä. 

Turussa toukokuinen ilta ja kansainvälinen museopäivä houkuttelevat syömään yhdessä Luostarinmäen museokorttelin idyllisissä pihoissa. Loppuillan ajan Luostarinmäellä sukelletaan musiikin maailmaan, kun Turku Folks! -jamittelijat valtaavat museon talot ja soittelevat museon tuvissa kansanmusiikin tahtiin.

Kokkolassa viestetään Kansanmusiikkikarkeloita - Dags att spela, joka on koko perheen ilmaistapahtuma Kokkolan keskustassa. Kaustisella päivää voi juhlia Ottosten Kansantanssin kertomaa -konserteissa Kansantaiteenkeskuksessa, jossa on luvassa runsas kattaus Ottosten eri ikäisten tanssijoiden uusia ohjelmia ja taidonnäytteitä sekä kuusi pelimanniyhtyettä. Konsertissa ensi-iltansa saa teos Sukupolvien ketju, joka on kertomus siitä, kuinka menneiden sukupolvien elämän kohtalot ja ihmisten valinnat ovat vaikuttaneet seuraaviin sukupolviin.

Kansanmusiikkikonsertissa Joensuussa kuullaan Joensuun konservatorion ja Keski-Karjalan musiikkiopiston opiskelijoita ja opettajia ja Pohjois-Karjalan kansanmusiikkiyhdistys Tsoma ry:n pelimanneja. Nuorisoseura Rajan Nuoret antaa näytteen korkealaatuisesta kansantanssitoiminnasta lapsille, nuorille ja aikuisille kevätkonserteissa Kesämäenrinteen koululla Lappeenrannassa.

Riihimäen musiikkiopistolla järjestetään Kansanmusiikin ja kansantanssin päivän konsertti. Hyvinkään kansantanssijoiden Kevätkiertuli tanssitaan tällä kertaa Kauppakeskus Willan CityMarketin aulassa, kaikki ryhmät mukana ja yhdessä esiintymässä. 

Oulunsalon nuorisoseuran kevätjuhlassa pääsee myös viettämään valtakunnallista juhlapäivää kansantanssin merkeissä. Sotkamossa Keiketys järjestää kansantanssikurssin Tuomas Alamikkelän johdolla, jossa pääsee tanssimaan kansanomaisia paritansseja ja ryhmäkoreografioita Kuhmon kesäkurssia ennakoiden. Sotkamossa myös nuoret pääsevät oppimaan vaihtelevaa rytmiikkaa Tanssi tutuksi! -kurssilla poppia ja folkkia yhdistelevän musiikin tahtiin.