Jatka tarinaa!

Aika: 27.2.2019 klo 16 - 19:30
Paikka: Helsinki, Kansallismuseo

#jatkatarinaa #eläväperintö #juurihoidossa

Tarinat ovat ihmisen tapa olla olemassa. Tarinoilla voi olla pitkät juuret, mutta uutta perinnettä syntyy koko ajan, ja vanhat tarinat saavat uusia piirteitä. Tarinat jatkuvat. Suullinen perinne on elävää perinnettä, tässä ja nyt.

Jatka tarinaa –tapahtuma kokoaa yhteen tarinankertojia eri elämänalueilta rakentamaan yhteistä tarinoiden maailmaa. Tarinoiden kertomista tukevat Kansallismuseon tarinoita tihkuvat tilat ja esineet. Kalevalanpäivän aatto 27.2. on hyvä ajankohta nostaa esiin perinteitä ja erityisesti tarinoita tämän päivän moninaisesta Suomesta.

Kansallismuseon tapahtuma on samalla lähtölaukaus eri puolilla Suomea pidettäville tapahtumille ja sosiaalisen median kampanjalle Kalevalanpäivänä.

Jatkaa tarinaa –tapahtuma Kansallismuseossa rakentuu tarinoiden ympärille. Avajaisjuhlaa vietetään päähallin freskojen alla, ja hallin täyttävät kerrotut, lauletut ja soitetut perinteiset ja tämän päivän tarinat.

Tarinointi jatkuu eri puolilla museota lukuisissa tarinapajoissa. Tarinapajoissa kerrotaan rakkaudesta, tärkeistä paikoista ja esineistä, suvusta ja perheestä, vaatteista, taidoista, noloista tilanteista – koko ihmiselämän kirjosta. Pajoista vastaavat asiantuntijat, joilla on varastossa omat tarinansa pajan teemasta. Kuka tahansa voi tulla pajoihin kertomaan oman tarinansa.

Tarinat jatkuvat Kansallismuseon lisäksi eri puolilla Suomea kouluissa, kirjastoissa ja muissa paikoissa. Tarinapajojen toteuttamisen tueksi luodaan työkalupakki, jonka avulla paja on helppo pystyttää sinne, missä tarinoita kertovia ihmisiä on. Tarinapäivää varten Kansallismuseo tarjoaa virtuaalikierroksen museon aarteiden äärelle Kalevalan näkökulmasta. Työkalupakkiin ja kierrokseen voi tutustua verkossa itselle parhaiten sopivana aikana.

Tapahtuman järjestävät Museovirasto ja Kansallismuseo yhdessä elävän perinnön suullisen ringin toimijoiden kanssa. Tapahtuma toteutetaan osana Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta.