Ruokaohjeita

TAPUNTAINEN (KURKIJOKI)

Tapuntaisilla on monta nimeä kuten monella muullakin karjalaisella piirakalla. Se tunnetaan myös nimellä pyörö, kukkonen ja syväinkukoit. Kuorena on yleensä vähän hapan taikina. Taikina on niin löysää, että sitä joutuu jauhojen kera taputtelemaan kakkaroita tehtäessä. Usein taikina muotoillaankin lusikoissa uunipellille. Sydämenä käytetään ryyneistä maitoon keitettyjä puuroja ja perunasurvosta.

Taikina:
3 dl piimää
1 dl maitoa
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
50 g rasvaa
25 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja

1. Sekoita kaurahiutaleet piimään ja maitoon. Anna turvota tunnin verran.
2. Sekoita hiiva ja muut aineet joukkoon puulastalla.
3. Anna taikinan nousta puoli tuntia ja leivo siitä halkaisijaltaan 10 cm mittaisia ja sentin paksuisia kakkaroita pellille.
4. Levitä kakkaroille perunasurvosta tai riisipuuroa. Anna tapuntaisten nousta 20 minuuttia ja paista ne 225 asteessa 15 minuuttia.
5. Voitele pyöröt voisulalla.

Tapuntaisia tarjotaan aterialla liemiruokien kera tai välipalana.

(Ohje: Aira Viitaniemi)


Karjalainen Nuorisoliitto ry.
Sitratori 3
00420 Helsinki
puh. 045 673 3223
toimisto[ät]
karjalainennuorisoliitto.fi​
Henkilökunta