Huhtikuu

Hansun Bertta-mummon lanttusupikkaat

(24 kpl)

 

Lanttutäyte:

1 kg lanttua

1/2 dl vettä

2 tl hunajaa

1 rkl voisulaa

suolaa

Ruistaikina:

2 dl vettä

1 tl suolaa

4 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

voisulaa

 

Valmista ensin lanttutäyte. Kuori ja viipaloi lantut. Hauduta lanttupalat pehmeiksi kattilassa pienessä vesitilkassa. Soseuta pehmeät lantut haarukalla ja lisää hunaja, voisula ja suolaa maun mukaan.

Tee taikina. Sekoita suola kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita ainekset käsin melko kovaksi taikinaksi.

Kauli taikinasta ohut, noin 4 mm paksuinen levy. Irrota levystä paloja juomalasilla. Näitä pyörylöitä kutsutaan kuoriksi. Ohenna ja levittele kuoret kaksinkertaisiksi kaulimella tai pulikalla.

Laita reilu ruokalusikallinen lanttutäytettä kuoren toiselle puoliskolle. Taittele kuoren toinen puoli toisen päälle ja painele kiinni.

Asettele supikkaat uunipellille ja paista kuumassa, 250–275-asteisessa uunissa. Paista noin 15 minuuttia, kunnes supikkaat ovat saaneet väriä, myös pohjastaan.

Voitele lämpimät supikkaat voisulalla ja anna niiden pehmetä laakeassa astiassa leivinliinan alla.

Ohje: Hannamari Luukkanen

Lihaa sisältävät lanttusupikkaat

 

Annos karjalanpiirakoiden kuoritaikinaa

Täyte

1 l lantturaastetta

2 tl suolaa

150 g sianlihaa

Raasta lantut karkealla terällä ja laita suolan kanssa purkkiin. Sulje purkki ja ravistele sitä niin, että lantut alkavat pehmetä. Leikkaa sianliha pieniksi kuutioiksi. Kauli supikkaiden kuoret karjalanpiirakoiden tapaan. Kaada lantuista liika neste pois ja laita noin sentin paksuinen kerros kuorien toiselle puolikkaalle. Laita päälle sianlihakuutioita. Taita kuorien vapaa puolikas lanttujen päälle. Painele reunat ensin kiinni sormin, sitten teevadilla pyöräyttämällä. Paista supikkaat 225 asteen lämmössä 20–30 minuuttia. Voitele voisulalla ja anna hautua leivinpaperin ja -liinan alla.

 

Muita lanttusupikasohjeita:

Makujen Päiväkirja

Foodilicious by Anne -blogi

Kamomillan konditoria -blogi

Ilomantsilaiset (sieni)vatruskat

 

Kuoritaikina                                                       

800 g perunoita                                            

1 ½ dl vehnäjauhoja                                     

1 muna                                                       

1 tl suolaa                                                     

Täyte

2 dl puuroutumatonta riisiä

4 dl vettä

50 g sulatettua voita

½ tl suolaa

Sienivatruskoiden täyte

250 g suolarouskuja

1 pieni sipuli

2 dl riisiä

2-3 rkl kermaa

suolaa

valkopippuria

Kuori perunat, leikkaa ne lohkoiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Survo kuumat perunat soseeksi ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. Riisitäyte: Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois ja lisää joukkoon sulatettu voi ja suola. Sienitäyte: Liota suolasienet ja kuutioi ne yhdessä sipulin kanssa. Keitä riisit ja lisää ne sienien joukkoon. Lisää kerma ja sekoita hyvin. Lisää mausteet ja tarkista maku.

Sekoita jäähtyneeseen perunasoseeseen vehnäjauhot, muna ja suola. Leivo kuoritaikina paksuksi tangoksi ja leikkaa se 14 palaan. Taputtele palat kädellä litteiksi pyöreiksi levyiksi, halkaisijaltaan noin 10 cm. Käytä apuna vehnäjauhoja, koska taikina on pehmeää. Laita täytettä kuoren toiselle puolikkaalle ja taita kaksinkerroin puolikuun muotoiseksi. Ummista vatruskat teevadin reunalla tai sormin painamalla. Aseta ne pellille leivinpaperin päälle ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele kypsät vatruskat sulatetulla voilla heti uunista ottamisen jälkeen.

Sultsinat

 

Annos karjalanpiirakoiden kuoritaikinaa

Annos riisi- tai ohratäytettä tai mannapuuroa

Kauli kuoritaikinasta noin lautasen kokoisia pyöreitä kuoria. Paista kuoret nopeasti kuumalla levyllä tai kuivalla valurautapannulla molemmilta puolilta, niin että pinta tulee täplikkääksi. Sivele toinen puoli voisulalla ja pinoa kuoret niin, että voidellut puolet ovat vastakkain. Pidä kuoret lämpiminä liinan alla kunnes kaikki on paistettu. Levitä voitelemattomalle puolelle ohut kerros puuroa. Taita kuoren reunat täytteen päälle keskelle ja vielä kerran keskustaa kohti. Toinen tapa on kääriä sultsinat kääretortun tapaan rullalle. Sultsinat syödään käsin sitä mukaa, kuin ne on kääritty.

Mahalleen makkuajat (kokkoset)

 

Kuoritaikina

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 muna

2 dl sokeria

1 tl suolaa

n. 15 dl vehnäjauhoja

150 g voita

 

Ohra-munatäyte

5 dl vettä

½ tl suolaa

1 ½ rikottuja ohrasuurimoita

3 munaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita maitoon muna, sokeri ja suola. Lisää joukkoon jauhoja sen verran, että saat löysän vellimäisen seoksen. Vatkaa hetki. Lisää loput jauhoista ja sulatettu rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.

Täyte: Keitä ohrasuurimot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Keitä munat koviksi, noin 10 min. ja hienonna jäähtyneenä ja kuorittuna haarukalla. Sekoita munahakkelus hyvin valutettujen ohrasuurimoiden joukkoon ja mausta tarvittaessa suolalla. Pyöritä taikinasta kananmunan kokoisia palloja ja anna niiden kohota. Taputtele kohonneet kuoret litteiksi ja pane niihin ruokalusikallinen täytettä. Nosta reunat täytteen päälle ja ummista ne ”parsimalla”. Pane pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin ja paista 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Voitele kypsät kokkoset voisulalla.

Tapuntaiset (pyöröset)

Annos kokkosten taikinaa

Täyte

7 dl maitoa

1 ¼ dl mannasuurimoita

½ tl suolaa

1 muna

Valmista ensin täyte. Kuumenna maito kiehuvaksi ja vispilöi siihen mannasuurimot. Anna puuron kiehua hiljalleen noin 10 min. Mausta puuro suolalla ja anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Leivo taikinasta pyöreitä pullia leivinpaperin päälle pellille ja kohota ne liinan alla. Paina kohonneiden pullien keskelle syvennys lasin pohjalla tai taputtele käsin. Laita puuroa syvennykseen ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele kypsät pyöröset sulatetulla voilla.