Johannes / miehen puku

Jouni Oljakka
Oljakoiden perhepotretti

Olen saanut ensimmäisen Johanneksen kansallispuvun alle 5-vuotiaana, kun vanhempien kautta olen saanut kasvaa kansantanssin piireihin. Päivääkään en ole katunut. Isällä on aina ollut Johannes, joten siksi se valikoitui itsellenikin. Äitini mukaan isälleni tehtiin Johannes, koska se oli karjalainen puku, hyvän näköinen ja helppo tehdä.

Minulla on ollut lapsuuden ja nuoruuden aikana useampi Johannes. Kun edellisestä loppuivat saumanvarat, sain veljeni vanhan, isommilla saumanvaroilla. Välissä minulla on ollut myös Etelä-Pohjanmaan kansallispuku, koska isäni äiti on kotoisin Jurvasta. Ripille päästessäni sain upouuden Johanneksen ja ylioppilaaksi kirjoitettuani uuden Johanneksen kankaan. Kuvassa oleva puku on tehty näistä ylioppilaslahjakankaista n. 30 vuotta sitten.

Sain pukuni kokonaiseksi 1999, kun 10 vuotta aiemmin saadusta kankaan lopusta tehtiin häidenalusviikolla takki. Viimeiset pistot ja nyörien kiertämiset saatiin ystävien avustamana tehdyksi muutama tunti ennen vihkimistä. Sulhanen saatiin kirkoon ajallaan, koko pukukomeudessaan. Puku on täydentynyt vuosien varrella. Viimeisin täydennys ovat olleet käsin neulotut valkoiset polvisukat.

Minusta kansallispuku sopii kaikkiin juhliin häistä hautajaisiin. Se on myös tällaiselle tanhupetterille esiintymisasu ja näin ollen myös ”työasu”. Olen myös pitänyt kansallispukua varsinaisessa työssäni matematiikan opettajana, kun oppitunnin ja keikan välinen aika oli liian lyhyt siirtymiseen ja puvun vaihtamiseen. Voitte kuvitella aikataulun tiukkuuden, sillä Johannekseen vaihto ei vie kauaa aikaa.

Muihin esiintymispukuihin ei juurikaan ole ollut tarvetta, koska varhaisaikuisuuteni ryhmien, Motoran sekä Mattien ja Maijojen, pojilla oli esiintymisasuna juuri Johannes. Nykyisen ryhmäni Tikin vaikutuksesta olen hankkinut pukuvarastooni myös kotiseutuni lähipuvun Valkealan.

Jouni Oljakka, matematiikan opettaja, Pori

 

Johanneksen miehen kansallispuvun on koonnut Tyyni Vahter vuonna 1955. Tilaajana oli Johannes-Seura. Pukuun kuuluu valkea palttinainen paita, jonka halkio suljetaan pienellä hopeasoljella, polvihousut ja liivi sinistä sarkaa sekä valkoinen pintaneuleinen myssy. Liivin pääntie ja taskunsuut on reunustettu säämiskällä ja muu liivi punaisella villapunoksella. Puvun kanssa käytetään valkoisia polvisukkia sekä nahanvärisiä lipokkaita tai mustia nauhakenkiä.

Pukua myy Suomen Perinnetekstiilit Oy.

Lähteet: www.kansallispuvut.fi, Suomen Perinnetekstiilit Oy