Koivisto / miehen puku

Kuva: Veli-Jussi Penttilä

Pikkupoikana 1970-luvulla näin monta kertaa erilaisissa valtakunnallisissa kenttäesityksissä hienosti puvustettuja ryhmiä. Pääkatsomon edessä oli usein univormumaista tanssiryhmää.

Koiviston miehen pukuuni sain kosketusta vuonna 2010, kun menin paikkaamaan tanssijaa Karjalan Nuorten "Kärri"-ryhmään ja jäin sille tielleni. Tässä ryhmässä on esiintymispukuna Koivistot kaikilla herkuilla. Naisilla on erilaisia päällysvaatteita ja päähineitä, (kostulit, huntuja, viittoja). Miehillä Koivistot puetaan aina pajareskihattujen kera.

Karjalan Nuorten 50 v. juhlavuoden kunniaksi (1969) yhtenäiseksi esiinytymisasuksi valittiin Koivistot, koska yksi tanssijoista oli kotoisin sieltä. Aluksi vierastin tätä tyköistumatonta versiota, koska olin nähnyt vain vanhan mallin mukaan tehtyjä, slimmattuja pukuja. Tämä pukuni on suoralinjainen, tehty silloisella 1990-luvun tietämyksellä, mutta nykyään tunnen sen erinomaisen mukavana. Paidan kauluksen ja sukkien kauniit kuviot ovat aivan mahtavat.

 

Timo Neuvonen, tanssija, Karjalan Nuoret

 

Kuvat: Timo Neuvosen kotialbumi ja Marja Pihkala

Koiviston miehen kansallispuvun on suunnitellut Tyyni Vahter 1940-luvulla. Puku on vanhoillinen valkosarkainen Länsi-Kannaksen puku, jonka mallina oli Kansallismuseossa oleva koivistolainen pukuparsi. Koiviston puku on yksi vanhimmista miesten kansallispukumalleista maassamme.

Pukuun ei kuulu liiviä, vaan koristelemattoman kauluksellisen paidan päälle puetaan valkosarkainen lyhyt takki, joka kiinnitetään musta-punaisilla tupsupäisillä villanyöreillä. Takkia kiertävä koittana eli koristenyöri on punainen. Paidan halkio suljetaan pienellä hopeisella soljella. Housut ovat luonnonvalkeaa sarkaa, polvimittaiset ja kiinnitetään polven alta valko-ruskeilla villaisilla palmikkonyöreillä. Myös pitkiä vaaleita sarkahousuja voi käyttää. Päähine on leveäpesäinen ruskea pajareskihattu, jota koristaa tinaheloilla koristettu samettinauha. Sukat ovat valkeat ja sileäneuleiset ja jalkineet joko nahanväriset lipokkaat tai mustat nauhakengät.

 

Pukua myy Suomen Perinnetekstiilit Oy.

 

Lähteet: www.kansallispuvut.fi, Suomen Perinnetekstiilit Oy

 

Kärri-ryhmän mieskomeutta. Kuva: Tuija Tanner
Paidan kaula-aukon leikkauksessa ei mitään oteta pois: väljyyttä luodaan kiilalla ja aukileikkauksella. Tämä tekniikka on hyvin yleinen suomalaisissa miesten kansanomaisissa paidoissa.
Paidan kaulus
Polvihousujen suut suljetaan ruskea-valkoisella nyörillä.
Koivistolainen pajareskihattu on komea kruunu puvulle
Huopaisen hatun istuvuutta säädetään vuorin kiristysnyörillä
Sarkainen takki kiinnitetään tupsupäisillä nyöreillä.
Sukissa on hienostunut vikkelikuvio